Είστε εδώ

Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής» ιδρύθηκε και ολοκλήρωσε τη νόμιμη σύστασή του την άνοιξη του 2009. Σήμερα είναι πιστοποιημένος και εγγεγραμμένος στο εθνικό μητρώο εθελοντικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται σε όλο τον νομό Ροδόπης.

Στον Σύλλογο αναπτύσσεται πνεύμα αλληλοβοήθειας, αλληλοστήριξης και φροντίδας για την προσωπική και κοινωνική αποκατάσταση των καρκινοπαθών. Μέλη του Συλλόγου είναι καρκινοπαθείς. Φίλοι του Συλλόγου είναι εθελοντές με διάθεση προσφοράς. Στόχος είναι να αλλάξει η αντίληψη ότι η ασθένεια αυτή, μαζί με την καταβολή του σώματος λόγω των θεραπειών, είναι ικανή να καταβάλλει και την ψυχή του ανθρώπου. Αυτό διαψεύδεται από όλους εμάς, που οργανωθήκαμε προκειμένου να προσφέρουμε κοινωνική και ψυχολογική στήριξη σε κάθε νέο ασθενή και την οικογένειά του.

Ο Σύλλογος πάνω από δέκα χρόνια τώρα προσφέρει στήριγμα στις δύσκολες στιγμές της διάγνωσης, του χειρουργείου και των θεραπειών. Είναι χώρος ανταλλαγής εμπειριών και συναισθημάτων με στόχο την αλληλοβοήθεια. Είναι δύναμη διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας (υγειονομικών, κοινωνικών και εργασιακών), καθώς και αφορμή για να ανατραπεί η αμηχανία της κοινωνίας και ο φόβος που συνοδεύει τον καρκίνο. Είμαστε μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τον καρκίνο (ECPC) όπου συμμετέχουμε, ενημερωνόμαστε και εκπαιδευόμαστε σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στα  χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου έγιναν πολλές ενημερωτικές ομιλίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης του καρκίνου. Έχουν παρακολουθήσει και ενημερωθεί χιλιάδες, ψηλαφίστηκαν εκατοντάδες, έγιναν δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, μαστογραφίες, ψηλαφίσεις μαστών, εξετάσεις για τον προστάτη, μικροβιολογικές, Τεστ Παπ και βιοψίες σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Ροδόπης, τα διαγνωστικά κέντρα Κομοτηνής και το νοσοκομείο Κομοτηνής. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις μικρές οικονομικές δυνατότητες, έχουν ενισχυθεί  οικονομικά άπορα και ανασφάλιστα μέλη αλλά και μη μέλη καρκινοπαθείς. Παρέχουμε πλέον πλούσια συλλογή από περούκες για να εξυπηρετήσουμε τις άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες.

Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος μας λειτουργεί επισήμως οργανωμένη Δομή Στήριξης Ασθενών με Νεοπλασίες. Η δομή Φιλοξενείτε σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Κομοτηνής (Μαρασλή 1) και οι υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν συστηματική ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ασθενών που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Καθημερινά στον Σύλλογο υπάρχει γραμματέας για την ενημέρωση γύρω από τα δικαιώματα και βοήθεια στην διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών. Παρέχεται επίσης και ψυχολογική στήριξη όπου ο σύλλογος καλύπτει τα έξοδα για τις συνεδρίες με ψυχολόγο. Παράλληλα υλοποιούνται δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση των μελών και εθελοντών, τμήμα άσκησης, τμήμα εργασιοθεραπείας όπως κέντημα, πλέξιμο, ράψιμο, κατασκευές , τμήμα ξένων γλωσσών, συγκεκριμένα δύο τμήματα ιταλικών και αγγλικών, ζωγραφικής , τμήμα γιόγκα, ομάδα ενημέρωσης και εγγραφής δοτών μυελού των οστών σε συνεργασία με το Όραμα Ελπίδας. Οι δράσεις του συλλόγου υλοποιούνται σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και επιδίωξη μα είναι να φτάνει η ενημέρωση και στον πιο απομακρυσμένο οικισμό του νομού μας.